МОН планує змінити вимоги до педагогів і навчального процесу, – Любомира Мандзій

Дитина має бути готовою до життя, а не лише до заповнення зошита чи до того, скільки клітинок потрібно відступити.

Карантин в Україні офіційно продовжено до 11 травня, але його закінчення не означає закінчення пандемії. Кардинальні зміни торкнули абсолютно усіх сфер і змусили переосмислити безліч речей навколо. Про адаптацію української освіти до нових умов в інтерв’ю порталу DW розповідає міністерка освіти і науки Любомира Мандзій.

Щодо дистанційної системи у школах, то я вже можу говорити про поступ. На старті ми мали невідомість, але наразі ЗЗСО використовують дуже багато ресурсів для організації онлайн-уроків. Наразі найбільшою проблемою є технічна можливість доступу до Інтернету, особливо з боку учнів. У нас всього лише 3% шкіл не були підключені до Інтернету, але ми не маємо інформації про будинки. Тому вчителі використовують різні шляхи взаємодії зі своїми учнями, – зазначила пані Мандзій.

Вона нагадала, що закладам освіти рекомендовано передбачити час для узагальнення матеріалу, який вивчався у період карантину. Це так звані коригуючі заняття – тобто додаткові уроки для пояснення тієї чи іншої теми.

Вчителям потрібно діагностувати ситуацію. Це можна буде зробити у вересні місяці, якщо дозволить епідеміологічний стан в країні. Не буде так, що два місяці ми пропустили під час карантину і два місяці нам знадобиться у новому навчальному році. Тут діє виключно індивідуальний підхід.

Якщо епідеміологічна ситуація після можливого скасування карантину (11 травня) дозволить поновити навчання у школах, насамперед необхідно буде забезпечити відповідні умови у закладах освіти і лише тоді повертати учнів.

Також Любомира Мандзій наголосила на важливості взаємопідтримки у цей складний період.

Ми розуміємо, що під час карантину реальними учасниками освітнього процесу стають батьки. І вони теж повинні підтримувати своїх дітей. Не конфліктувати і не загострювати ситуацію. За результатами міжнародних досліджень, успіху досягають ті діти, які мають підтримку з боку вчителів і батьків.

Пані Мандзій додала, що МОН планує дещо змінювати у вимогах до педагогів та навчального процесу загалом.

Реалізуючи Нову українську школу, ми готуємо дитину до життя – і вона має бути готовою до життя, а не концентруватись на заповненні зошита чи на тому, скільки клітинок потрібно відступити. Ці вимоги ми будемо змінювати.

За словами т.в.о. Міністра освіти і науки, з 1 вересня МОН буде мати нові нормативні документи, щоб система освіти могла реально реагувати на виклики, пов’язані з пандемією. Зокрема, вчителі будуть використовувати більше інструментів, технологій, що стосуються дистанційного навчання.

Джерело: //vse.ee/dhn